Vége a Fidesz vidéki egyeduralmának - Elemzés

Földindulásként értékelte a vasárnapi EP-választás eredményét Magyar Péter, és a megyei jogú városok eredményeit böngészve a Tisza Párt alelnökének megállapítása pontos helyzetleírásnak tűnik. Több megyeszékhelyen Magyarék ugyanis máris megelőzték a kormánypártot. Sőt, korábban stabil jobboldali bástyának számító helyeken is meglepően közel kerültek a Fideszhez. Mindezt állami támogatás, komolyabb háttérszervezet és infrastruktúra, illetve politikai rutin nélkül.

A 24.hu sorrendbe rakta a megyei jogú városokat abból a szempontból, hogy a Fidesz-KDNP és a Tisza Párt mennyire volt közel egymáshoz, hány szavazat volt köztük a különbség. 

Három vidéki városban (Szegeden, Szolnokon és Nyíregyházán) a Tisza úgy nyert, hogy számos ellenzéki – az ötszázalékos küszöböt el sem érő – kis párt (Kétfarkú Kutya Párt, Momentum, Mindenki Magyarországa Néppárt, Második Reformkor, Jobbik, LMP) is elindult, és szerepelt a szavazólapon a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség EP-listája is.

A teljes elemzés itt olvasható: https://24.hu/belfold/2024/06/12/ep-onkormanyzati-valasztas-tisza-fidesz-nagyvarosok-szavazatok-adatok-elemzes/